Živa Rakytník Rakytníková mouka 100 g

Kód: 6039
Neohodnoceno
99 Kč
Skladem - ihned k odeslání (4 ks)
Můžeme doručit do:
5.4.2024

Rakytníková mouka se hodí do jakéhokoli sladkého či slaného pokrmu. Připravuje se o rozemletím sušených plodů rakytníku  z ekologického zemědělství a výrazně nutričně obohatí každé pečivo.

Detailní informace

Detailní popis produktu

Výrazně nutričně obohatí vaše pečivo
Vysoký obsah prospěšných látek díky obsahu rakytníkového oleje ze semen plodů
Pro podporu imunity a regeneraci organismu

Rakytníková mouka se hodí do jakéhokoli sladkého či slaného pokrmu. Připravuje se o rozemletím sušených plodů rakytníku a výrazně nutričně obohatí každé pečivo.

Složení

Plody rakytníku řešetlákového (odrůdy Leikora). Bez konzervačních a jiných přídatných látek. Z ekologického zemědělství - malý rodinný sad výrobce. Bez chemických látek

Příprava

Při pečení doporučujeme klasickou mouku nahrazovat v poměru 1:9, pro zachování vlastností pečiva. Rakytníková mouka je také výbornou surovinou pro výrobu domácí pečující kosmetiky. Nebojte se s moukou experimentovat!

O rakytníku

Rakytník řešetlákový, keř se stříbřitě zelenými listy a výrazně oranžovými plody rozhodně nepřehlédnete. A Vaši pozornost si rozhodně zaslouží právem. Je to superpotravina, které se přezdívá citroník severu díky velmi vysokému obsahu vitaminu C. Navíc každá část rostliny (plody, semena i listy) obsahuje širokou paletu dalších vitaminu, minerálů, nenasycených mastných kyselin a dalších tělu prospěšných látek.

Rakytník byl v tradiční čínské a tibetské medicíně využíván již od pradávna k léčebným účelům. Jeho latinský název Hippophae rhamnoides údajně dostal ve starém Řecku, kde rakytníkovými listy a větvemi krmili Řekové své koně. Všimli si, že ti jsou po rakytníku zdravější, mohutnější a mají lesklou srst, proto hippos = kůň, phaes = lesk. Dnes je rakytník pro svůj léčebný potenciál zájmem intenzivního výzkumu.

Účinné látky v rakytníku

Vitamin C – V závislosti na odrůdě obsahuje 250 – 330 mg/100 g. Výrazně tedy podporuje imunitu a rekonvalescenci. Pro srovnání – citron obsahuje 50 mg/100 g a černý rybíz 160 mg/100 g.
Vitaminy B1, B2, B3, B6, B9 a B12 – Vysoký obsah vitaminu B12, který je primárně obsažen v živočišné stravě, z něj dělá skvělý potravinový doplněk pro vegetariány a vegany. Rakytník obsahuje až 37 μm/100 g. Pro srovnání játra obsahují 70 μm/100 g a mléko 4 μm/100 g.
Vitamín E – Urychluje hojení, působí antioxidačně a chrání před volnými radikály, které mohou poškozovat buňky. Také působí blahodárně na pleť.
Vitaminy A a P – Působí blahodárně na kardiovaskulární systém, snižují riziko ucpávání cév vlivem trombózy nebo aterosklerózy. Omezují riziko poruchy srdečního rytmu a snižují krevní tlak.
Omega 3, 6 a 9 – Rakytník je jedním z nejbohatších zdrojů nenasycených mastných kyselin. Ty udržují správou hladinu cholesterolu v krvi a přispívají k náležité funkci mozku.
Omega 7 – V přírodě se tato nenasycená mastná kyselina vyskytuje poměrně zřídka. V rakytníku je ovšem bohatě zastoupena. Pomáhá udržovat správnou hladinu cholesterolu a má zklidňující účinky na trávící trakt.
Třísloviny – Působí blahodárně na trávící trakt. Při zevním použití na kůži mají protizánětlivý a antibakteriální účinek.
Zdroje:

Blecha. Sea Buckthorn (Hippophae Rhamnoides L.) as a source of biochemically active substances. 2012.

Nakos et. al. Isolation and analysis of vitamin B12 from plant samples. 2017.

Chalupová. Analýza biologicky aktivních látek v rakytníku řešetlákovém. 2018.

Suryakumaret.al. Medicinal and therapeutic potential of Sea buckthorn. 2011.

Malina. Výživové parametry netradičních odrůd rakytníku řešetlákového (Hippophae rhamnoides). 2010.

Kdy, proč a jak rakytník užívat

Rakytník obsahuje více než 200 bioaktivních látek a ne nadarmo se mu přezdívá rostlina budoucnosti. Proto je ideální jako rostlinný doplněk stravy. Každá část rostliny obsahuje jinou paletu látek. Například listy obsahují výrazně více vitaminu E než plody. A olej z dužiny plodů zase jiné látky než olej ze semínek.

Doporučujeme tedy kombinovat. Jeden den si můžete osladit život rakytníkovým sirupem, který je skvělý jako limonáda se sodovkou. Druhý den ráno si můžete pochutnat na müsli se sušeným rakytníkem a večer si dát rakytníkový čaj dochucený rakytníkovou šťávou.

Rakytník působí preventivně:

Podporuje imunitu a regeneraci organismu
Působí jako prevence poruch srdečního rytmu
Snižuje krevní tlak a působí jako prevence ucpávání cév
Pozitivně ovlivňuje hladinu cholesterolu v krvi
Ochraňuje játra a slinivku díky antioxidačnímu působení na volné radikály

Ale může pomoct i při řadě akutních obtížích:

Nachlazení – Podpora imunity a regenerace díky vysokému obsahu vitaminu C a jiných látek. Bylo prokázáno, že zvýšené dávky vitaminu C při nachlazení pomáhají při rekonvalescenci. V listech je navíc obsažen vysoký podíl antivirotik, doporučujeme tedy pít rakytníkový čaj dochucený rakytníkovou šťávou.
Zklidňuje žaludek a trávící trakt – Díky vysokému obsahu mastné kyseliny Omega 7. Ta je obsažena v semínkách, doporučujeme proto sušený rakytník nebo slazené rakytníkové plody. Třísloviny, obsažené v rakytníkovém sirupu nebo rakytníkové šťávě působí v trávícím traktu protizánětlivě.
Popáleniny, odřeniny a atopické ekzémy – Rakytníkový olej zmírňuje ekzém, urychlují hojení, udržuje pokožku vyživenou a působí antibakteriálně. Užívání rakytníku jako potravinového doplňku také přispívá ke zlepšení atopických ekzémů.
Zdroje:

Blecha. Sea Buckthorn (Hippophae Rhamnoides L.) as a source of biochemically active substances. 2012.

Chalupová. Analýza biologicky aktivních látek v rakytníku řešetlákovém. 2018.

Suryakumaret.al. Medicinal and therapeutic potential of Sea buckthorn. 2011.

Malina. Výživové parametry netradičních odrůd rakytníku řešetlákového (Hippophae rhamnoides). 2010.

 

 

 upozornění: uchvávejte s suchu

 

Doplňkové parametry

Kategorie: Superpotraviny
Objem: 100 g

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Nevyplňujte toto pole: