Salvia Paradise Kombucha násada 300 ml
Kód: 3965Detailní popis produktu
Kombucha není houba, nýbrž symbióza kultur kvasnic, laktobacilů, kvasinek a bakterií. Kombucha roste v čaji, kde je podporována kofeinem, theobrominem a theofylinem, ovšem je možné ji připravit i v bylinných čajích. Na povrchu čaje vytváří celulózový fungus – mateční houbu, od které se později oddělují houby dceřiné – houba se množí.
Kombuchu mohou užívat děti od tří let. Doporučuje se pít jednu skleničku ráno na lačno a dvě během dne před jídlem. Zpočátku může pití kombuchy vyvolávat nelibé pocity v oblasti žaludku. Tento stav je dočasný a zmírníme ho podáváním kombuchy po jídle.
Co potřebujeme:
- čaj černý nebo zelený – množství 2–8 g na 1 litr, nejlépe Darjeeling Himalaya nebo Ceylon,
- cukr řepný nebo třtinový – množství 80 g na 1 litr,
- nádobu na kvašení kombuchy – nejlépe skleněnou,
- kombuchovou násadu.
Při výrobě kombuchy je třeba dbát na hygienu a používat čisté nádobí, řádně omyté vodou, bez zbytků saponátů.
Postup:
- Uvařte množství čaje, které chcete kvasit, rozmíchejte v něm cukr a nechte ho vychladnout na teplotu kolem 30 °C. Na výrobu čaje použijte převařenou vodu.
- Po vychladnutí vlijte celý obsah násady do kvasné nádoby. Fungus z násady většinou klesne ke dnu.
- Zakryjte prodyšným textilním ubrouskem, umístěte na stinném místě s teplotou přibližně 21–24 °C a nechte kvasit dle vaší chuti cca 7–20 dnů. Během této doby ochutnávejte brčkem, zda nápoj dosáhl požadované chuti.
V období zrání nápoje se na povrchu začíná formovat nová dceřiná kombucha. Nejprve se začne vytvářet slabý bělavý povlak. V této fázi může kombucha vyvolat mylný dojem, že se na povrchu tvoří plíseň. Časem se dceřiná kombucha rozroste a vytvoří zátku po celém povrchu připravovaného nápoje.
- Po dokvašení dle vašich představ vyjměte fungus, který se rozrostl, uložte jej do nádoby a zalijte trochou hotové kombuchy pro další použití. Mladé fungusy se většinou drží na povrchu připravovaného nápoje, zralejší fungusy se mohou držet u dna, což není na závadu.
- Kombuchu přelijte přes cedník do lahví a můžete ji pít. Hotový kombuchový nápoj, pokud jej nespotřebujete, skladujte v lednici, zpomalíte tím proces zrání a změnu chuti.
Po dobu kvašení by se v místnosti nemělo kouřit ani být přítomny jiné pachy. To má velký vliv na chuť. Rovněž by kombucha neměla být umístěna v nádobách z hliníku a dalších kovů, kromě kvalitního nerezu. Pro výrobu kombuchy lze použít i různé druhy bylin. Hotová kombucha nesmí být ohřívána nad 50 °C. Po vícenásobném použití se může měnit chuť nápoje, neboť kombucha stárne.
Kombucha je nesmrtelná, při dobré péči vám bude dávat neustále nové dceřiné kombuchy.
Násada obsahuje fungus cca 7 x 7 cm a kvasný ocet, v němž je kombucha uchovávána kvalitní po neomezenou dobu. Násada je vhodná na 5 l čaje, dále ji lze pak již neomezeně množit.
Pozor během zrání může dojít k promáčknutí obalu lahve - toto není na závadu.
Surovina pro přípravu bylinného čaje – nálevu
Doplňkové parametry
Kategorie: | Houby |
---|---|
Obsah balení: | 300 ml |
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.